Поставување на леќите

Поставувањето на леќите се врши во три чекори: Позиционирање Пациентот треба да користи огледало на подесување кога ја става леќата.…
Прочитај повеќе

Eye Genius во Dioptra: Најсовремениот преглед на очи

Dioptra веќе две децении постои на пазарот во Македонија водејќи се од клучни принципи кои редовно водат кон светски норми.…
Прочитај повеќе

Како би се намалила тежината на очилата кај постари пациенти?

ПОТРЕБНА АДАПТАЦИЈА ЗА УПОТРЕБА НА АСФЕРНИ И АТОРИЧНИ ЛЕЌИ Реално адаптацијата на асферните и аторичните леќи треба да биде лесно…
Прочитај повеќе

Можни причини за носење контактни леќи

Козметички причини Неудобноста од носење очила (дебели и тешки сткла, алегирска реакција на материјалот) Подобрена корекција на видот (кај keratokonus,…
Прочитај повеќе

Историја на носење на контактни леќи

Доколку пациентот веќе носи леќи или носел во минатото, неопходно е да се открие причината за неговото рефитување, како и…
Прочитај повеќе

Одредување на видната острина за далечина

Испитувањето на видната острина се врши така што прво се тестира едното око, додека другото око за тоа време е…
Прочитај повеќе

Одредување на видната острина за близина

Видната острина за близина најчесто се одредува кај презбиопијата или кај проверувањето на акомодацијата или кај недостаток на очната леќа…
Прочитај повеќе

Митови за леќите

Доколку пациентот е загрижен за одредени митови или невистини за контактните леќи, најдобро е на првата средба да се продискутира…
Прочитај повеќе

Очила за читање во комбинација со контактни леќи за корекција на далечина

Употребата на очила за читање, врз корекцијата со контактните леќи, меки или тврди овозможуваат оптимален вид за далечина и близина,…
Прочитај повеќе